Jaka jest różnica między burbonem a szkocką whiskey?

Jaka jest różnica między burbonem a szkocką whiskey?

Whiskey – nazwa wywodząca się z irlandzkiego zwrotu oznaczającego “wodę życia” – należy do najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie.

Choć istnieje wiele jej odmian, najczęściej spożywane są szkocka i bourbon.

Pomimo wielu podobieństw, istnieją między nimi znaczące różnice.

Różne rodzaje whiskey

Whiskey to destylowany napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanych ziaren zbóż. Zazwyczaj leżakuje w dębowych beczkach, aż osiągnie pożądany wiek produkcyjny.

Najpopularniejsze zboża używane do produkcji whiskey to kukurydza, jęczmień, żyto i pszenica.

Bourbon whiskey

Bourbon whiskey, czyli bourbon, jest wytwarzana głównie z zacieru kukurydzianego.

Jest produkowana tylko w Stanach Zjednoczonych i zgodnie z przepisami amerykańskimi musi być wytwarzana z zacieru zbożowego, który składa się w co najmniej 51% z kukurydzy i dojrzewać w nowych, dębowych pojemnikach.

Nie ma minimalnego okresu leżakowania bourbona, ale każda odmiana leżakująca krócej niż cztery lata musi mieć podany wiek na etykiecie. Aby produkt mógł być nazwany “straight bourbon”, musi być starzony przez co najmniej dwa lata.

Szkocka whiskey

Szkocka whiskey jest wytwarzana głównie ze słodowanego jęczmienia.

Aby nosić tę nazwę, może być produkowana tylko w Szkocji. Istnieją dwa główne rodzaje

  • Single Malt
  • Single Grain

Szkocka whisky “single malt” jest wytwarzana wyłącznie z wody i słodowanego jęczmienia w jednej destylarni. Natomiast szkocka whisky “single grain” jest również produkowana w jednej destylarni, ale może zawierać inne całe ziarna zbóż słodowanych lub niesłodowanych.

W przeciwieństwie do bourbona, który nie ma minimalnego okresu dojrzewania, szkocka whisky musi dojrzewać przez co najmniej 3 lata w dębowych pojemnikach. Kiedy whisky jest już gotowa, poddaje się ją destylacji i butelkuje przy zawartości alkoholu wynoszącej minimum 40%.

Podsumowanie

Bourbon i Scotch to dwa rodzaje whiskey. Bourbon jest produkowany w Stanach Zjednoczonych i wytwarzany głównie z zacieru kukurydzianego, natomiast Scotch jest produkowana w Szkocji i zazwyczaj wytwarzana ze słodu zbożowego, zwłaszcza w przypadku szkockiej single malt.

Podobało się? Pokaż znajomym
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments