14 najczęstszych objawów nietolerancji glutenu

14 najczęstszych objawów nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu jest dość powszechnym problemem.

Charakteryzuje się ona niepożądaną reakcją na gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Celiakia jest najcięższą formą nietolerancji glutenu.

Jest to choroba autoimmunologiczna, która dotyka około 1% populacji i może prowadzić do uszkodzeń w układzie pokarmowym.

Jednak 0,5-13% ludzi może mieć również nieceliakalną wrażliwość na gluten, łagodniejszą formę nietolerancji glutenu, która nadal może powodować problemy.

Obie formy nietolerancji glutenu mogą powodować rozległe objawy, z których wiele nie ma nic wspólnego z trawieniem.

Oto 14 głównych oznak i objawów nietolerancji glutenu.

1. Wzdęcia

Wzdęcia to uczucie, jakby twój brzuch był spuchnięty lub pełen gazów po jedzeniu.

Chociaż wzdęcia są bardzo powszechne i mogą mieć wiele wyjaśnień, mogą być również oznaką nietolerancji glutenu.

W rzeczywistości, uczucie wzdęcia jest jedną z najczęstszych skarg ludzi, którzy są nie tolerują glutenu.

Jedno z badań wykazało, że 87% osób, u których podejrzewano nieceliakalną wrażliwość na gluten, doświadczyło wzdęć.

2. Biegunka, zaparcia i śmierdzący kał

Sporadyczne biegunki i zaparcia są normalne, ale mogą być powodem do niepokoju, jeśli pojawiają się regularnie.

Zdarza się również, że są one częstym objawem nietolerancji glutenu.

Osoby z celiakią doświadczają stanu zapalnego w jelicie cienkim po spożyciu glutenu.

Powoduje to uszkodzenie wyściółki jelita i prowadzi do słabego wchłaniania składników odżywczych, co skutkuje znacznym dyskomfortem trawiennym i częstymi biegunkami lub zaparciami.

Jednak gluten może również powodować objawy trawienne u niektórych osób, które nie mają celiakii.

Ponad 50% osób wrażliwych na gluten regularnie doświadcza biegunki, a około 25% doświadcza zaparć.

Co więcej, osoby z celiakią mogą doświadczać bladego i cuchnącego kału z powodu słabego wchłaniania składników odżywczych.

Częsta biegunka może powodować problemy zdrowotne, takie jak utrata elektrolitów, odwodnienie i zmęczenie.

3. Ból brzucha

Ból brzucha jest bardzo powszechny i może mieć wiele wyjaśnień.

Jest to jednak również najczęstszy objaw nietolerancji glutenu.

Nawet 83% osób z nietolerancją glutenu odczuwa ból brzucha i dyskomfort po spożyciu glutenu.

4. Bóle głowy

Wiele osób doświadcza bólów głowy lub migren raz na jakiś czas.

Migreny są powszechną dolegliwością, 10-12% zachodniej populacji doświadcza ich regularnie.

Co ciekawe, badania wykazały, że osoby nietolerujące glutenu mogą być bardziej podatne na migreny niż inni.

Jeśli miewasz regularne bóle głowy lub migreny bez wyraźnej przyczyny, możesz być wrażliwy na gluten.

5. Zmęczenie

Uczucie zmęczenia jest bardzo powszechne i zazwyczaj nie jest związane z żadną chorobą.

Jednakże, jeśli stale czujesz się bardzo zmęczony, powinieneś zbadać przyczyny.

Osoby nietolerujące glutenu są bardzo podatne na zmęczenie i znużenie, szczególnie po spożyciu pokarmów zawierających gluten.

Badania wykazały, że 60-82% osób z nietolerancją glutenu powszechnie doświadcza zmęczenia i znużenia.

Co więcej, nietolerancja glutenu może również powodować anemię z niedoboru żelaza, co z kolei powoduje większe zmęczenie i brak energii.

6. Problemy ze skórą

Nietolerancja glutenu może również wpływać na twoją skórę.

Pęcherzowe schorzenie skóry zwane opryszczkowatym zapaleniem skóry jest skórną manifestacją celiakii.

Każdy, kto ma tę chorobę jest wrażliwy na gluten, ale mniej niż 10% pacjentów doświadcza objawów trawiennych, które wskazują na celiakię.

Co więcej, kilka innych chorób skóry wykazało poprawę podczas stosowania diety bezglutenowej. Należą do nich:

  • Łuszczyca: Choroba zapalna skóry charakteryzująca się łuszczeniem i zaczerwienieniem skóry.
  • Alopecia areata: Choroba autoimmunologiczna, która objawia się jako niebliznowate wypadanie włosów.
  • Przewlekła pokrzywka: Choroba skóry charakteryzująca się nawracającymi, swędzącymi, różowymi lub czerwonymi zmianami z bladym środkiem.

7. Depresja

Depresja dotyka każdego roku około 6% osób dorosłych. Objawy mogą być bardzo uciążliwe i obejmować poczucie beznadziejności i smutku.

Osoby z problemami trawiennymi wydają się być bardziej podatne zarówno na lęki, jak i depresję, w porównaniu do osób zdrowych. Jest to szczególnie powszechne wśród ludzi, którzy mają celiakię.

Istnieje kilka teorii na temat tego, jak nietolerancja glutenu może napędzać depresję. Należą do nich:

  • Nieprawidłowy poziom serotoniny: Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który pozwala komórkom komunikować się. Jest ona powszechnie znana jako jeden z hormonów szczęścia. Zmniejszoną jej ilość powiązuje się z depresją.
  • Egzorfiny glutenu: Peptydy te powstają podczas trawienia niektórych białek glutenu. Mogą one zaburzać pracę centralnego układu nerwowego, co może podnosić ryzyko depresji.
  • Zmiany w mikrobiocie jelitowej: zwiększona ilość szkodliwych bakterii i zmniejszona ilość korzystnych bakterii może wpływać na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększając ryzyko depresji.

W kilku badaniach wykazano, że osoby z depresją, u których stwierdzono nietolerancję glutenu, chcą kontynuować dietę bezglutenową, ponieważ czują się lepiej, nawet jeśli ich objawy trawienne nie ustępują.

8. Niewyjaśniona utrata wagi

Nieoczekiwana zmiana wagi jest często powodem do niepokoju.

Chociaż może ona wynikać z różnych przyczyn, niewyjaśniona utrata wagi jest częstym skutkiem ubocznym niezdiagnozowanej celiakii.

W jednym z badań na pacjentach z celiakią, dwie trzecie straciło na wadze w ciągu sześciu miesięcy poprzedzających ich diagnozę.

Utrata wagi może być spowodowana różnymi objawami trawiennymi, w połączeniu ze słabym wchłanianiem składników odżywczych.

9. Niedokrwistość z niedoboru żelaza

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym niedoborem składników odżywczych na świecie i odpowiada za niedokrwistość nawet u 5% kobiet i 2% mężczyzn.

Niedobór żelaza powoduje objawy takie jak niska objętość krwi, zmęczenie, duszności, zawroty głowy, bóle głowy, bladość skóry i osłabienie.

W celiakii, wchłanianie składników odżywczych w jelicie cienkim jest zaburzone, co skutkuje zmniejszoną ilością żelaza wchłanianego z pożywienia.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza może być jednym z pierwszych objawów celiakii, które zauważy Twój lekarz.

10. Lęki

Lęki mogą dotyczyć 3-30% ludzi na całym świecie.

Wiąże się on z uczuciem zmartwienia, nerwowości, niepokoju i pobudzenia. Co często idzie w parze z depresją.

Osoby z nietolerancją glutenu wydają się być bardziej podatne na zaburzenia lękowe i paniczne niż osoby zdrowe.

Dodatkowo, badania wykazały, że aż 40% osób z rozpoznaną nadwrażliwością na gluten stwierdziło, że regularnie odczuwa niepokój.

11. Zaburzenia autoimmunologiczne

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje, że twój układ odpornościowy atakuje twój przewód pokarmowy po spożyciu glutenu.

Co ciekawe, posiadanie tej choroby autoimmunologicznej sprawia, że jesteś bardziej podatny na inne choroby autoimmunologiczne, takie jak autoimmunologiczna choroba tarczycy.

Ponadto, autoimmunologiczne zaburzenia tarczycy mogą być czynnikiem ryzyka dla rozwoju zaburzeń emocjonalnych i depresyjnych.

To również sprawia, że celiakia częściej występuje u osób, które mają inne choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, autoimmunologiczne choroby wątroby i nieswoiste zapalenie jelit.

Jednakże, nieceliakalna wrażliwość na gluten nie została powiązana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń autoimmunologicznych.

12. Ból stawów i mięśni

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie doświadczają bólu stawów i mięśni.

Istnieje teoria, że osoby z celiakią mają genetycznie uwarunkowany nadwrażliwy lub nadmiernie pobudliwy układ nerwowy. W związku z tym mogą mieć niższy próg aktywacji neuronów czuciowych, które powodują ból mięśni i stawów.

Co więcej, ekspozycja na gluten może powodować stan zapalny u osób wrażliwych na gluten. Stan zapalny może powodować rozległy ból, w tym w stawach i mięśniach.

13. Drętwienie nóg lub rąk

Innym zaskakującym objawem nietolerancji glutenu jest neuropatia, która wiąże się z drętwieniem lub mrowieniem w rękach i nogach.

Ten stan jest powszechny u osób z cukrzycą i niedoborem witaminy B12. Może być również spowodowany zatruciem organizmu i spożyciem alkoholu.

Jednakże, osoby z celiakią i wrażliwością na gluten wydają się być w grupie podwyższonego ryzyka doświadczania drętwienia rąk i nóg, w porównaniu do zdrowych grup kontrolnych.

Chociaż dokładna przyczyna nie jest znana, niektórzy łączą ten objaw z obecnością pewnych przeciwciał związanych z nietolerancją glutenu.

14. Mgła mózgowa

„Mgła mózgowa” odnosi się do uczucia niemożności jasnego myślenia.

Ludzie opisują ją jako zapominalstwo, trudności w myśleniu, uczucie zamroczenia i zmęczenia umysłowego.

„Zamglony umysł” jest częstym objawem nietolerancji glutenu, dotykającym do 40% osób z nietolerancją glutenu.

Objaw ten może być spowodowany reakcją na pewne przeciwciała zawarte w glutenie, ale dokładna przyczyna nie jest znana.

Podsumowanie

Nietolerancja glutenu może mieć wiele objawów.

Należy jednak pamiętać, że większość objawów z powyższej listy może mieć również inne wytłumaczenie.

Niemniej jednak, jeśli regularnie doświadczasz niektórych z nich bez wyraźnej przyczyny, może to oznaczać, że reagujesz negatywnie na gluten w swojej diecie.

W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem lub spróbować tymczasowo usunąć gluten z diety, aby sprawdzić, czy to pomoże.